Színházak
Veszprémi Petőfi Színház
- 2022/2023
- 2018/2019
- 2017/2018
- 2016/2017
- 2015/2016
- 2014/2015
- 2013/2014
- 2012/2013
- 2011/2012
- 2010/2011
- 2009/2010
- 2007/2008
- 2006/2007
- 2005/2006
- 2004/2005
- 2003/2004
- 2002/2003
- 2001/2002
- 2000/2001
- 1986/1987
Giulio Scarnacci - Renzo TarabusiKaviár és lencse
- Leonida PapagattocsaládfőKocsis György
- ValeriaLeonida párjaCsarnóy Zsuzsanna
- MatildeLeonida testvéreBajcsay Mária
- FiorellaLeonida lányaPap Katalin
- RobertoLeonida fiaCservenák Vilmos
- Vellutionyugállományú tolvajKanda Pál
- Nagyapórokkant öregHáromszéki Péter
- AntonioszomszédSzalma Tamás
- Helena Vietorisnagyvilági hölgyMódri Györgyi
- Nicola VietorisHelena fiaKeresztes Gábor
- Raimondo VietorisNicola unokatestvére gyámjaBenczédi Sándor
- Chiarelli D\'Addanagyvilági hölgySoltis Eleonóra
- Alfonso Chioccia bárónagyvilági úrJoós László
- MarcellokifutóDeme Róbert
- AlexisinasMáté P. Gábor
- rendezőKorognai Károly
Vígjáték a klasszikusok között, klasszikus a vígjátékok között. A helyszín Nápoly, ahol a forró dél-olasz temperamentummal \'megáldott\' emberek élnek. A fergeteges komédia főhőse a ravaszdi Leonida Papagatto rendkívül különös módon tartja el népes családját: gazdag emberek estélyeire jár - álruhákbanĽ Egy alkalommal egy milliomos nő arra kéri, hogy a gyilkossággal vádolt fiát menekítse ki külföldre. A fiút a családjánál rejti el, s az amúgy sem csendes otthonban lavinaszerűen beindulnak a bonyodalmakĽ A Caviale e lenticchie az 1950. évi bemutatójától kezdve kirobbanó sikerrel járta-járja a világot.
A kaviár tálalása: a kaviárt nem csak díszítésre vagy járulékos anyagként használhatjuk, hanem önálló fogásnak is kitűnő. Tápértéke igen magas, a különböző kiegészítőkkel tálalva élvezeti értéke is nagy. Mindig súlyra értékesítjük. A megrendelt mennyiséget lemérjük, és kis üvegtálkára helyezzük. Külön üvegtálkára vajszeleteket, finomra vágott vöröshagymát és citromgerezdet teszünk. Nagyobb üvegtálba apróra tört tiszta jeget rakunk, és ebbe ágyazzuk a kis üvegtányérokat olyan módon, hogy a kaviáros tálka közepére kerüljön. Frissen pirított zsúrkenyérszeleteket tiszta asztalkendőbe csomagolunk, ovális fémtálra tesszük, és a kaviárral együtt tálaljuk. Ügyeljünk arra, hogy a kaviárt tartalmazó dobozt mindig hűtőszekrényben tartsuk, hűtés nélkül megromlik.
A lencse (Lens culinaris Medic) nagyon régi kultúrnövény. Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették. A lencse a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb élelmiszer. A magja egyharmada fehérjét tartalmaz, amelynek biológiai értéke és a mag étrendi hatása jobb, mint a babé és a borsóé. A szerencsehozó szimbolika jellegzetes étele a lencse. A hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni. Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Hagyományos szilveszteri fogásnak számít a disznóorr lencsesalátával. A rémisztőnek hangzó fogás természetesen csak az orr hátsó részét, a puha húst jelenti, amelyet zöldséges lében főznek meg. Hozzá friss reszelt tormát és tökmagolajos, fokhagymás, ecetes lencsesalátát kínálnak. Szilveszterkor pezsgővel, más alkalmakkor sörrel öblítik le.
A kaviár tálalása: a kaviárt nem csak díszítésre vagy járulékos anyagként használhatjuk, hanem önálló fogásnak is kitűnő. Tápértéke igen magas, a különböző kiegészítőkkel tálalva élvezeti értéke is nagy. Mindig súlyra értékesítjük. A megrendelt mennyiséget lemérjük, és kis üvegtálkára helyezzük. Külön üvegtálkára vajszeleteket, finomra vágott vöröshagymát és citromgerezdet teszünk. Nagyobb üvegtálba apróra tört tiszta jeget rakunk, és ebbe ágyazzuk a kis üvegtányérokat olyan módon, hogy a kaviáros tálka közepére kerüljön. Frissen pirított zsúrkenyérszeleteket tiszta asztalkendőbe csomagolunk, ovális fémtálra tesszük, és a kaviárral együtt tálaljuk. Ügyeljünk arra, hogy a kaviárt tartalmazó dobozt mindig hűtőszekrényben tartsuk, hűtés nélkül megromlik.
A lencse (Lens culinaris Medic) nagyon régi kultúrnövény. Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették. A lencse a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb élelmiszer. A magja egyharmada fehérjét tartalmaz, amelynek biológiai értéke és a mag étrendi hatása jobb, mint a babé és a borsóé. A szerencsehozó szimbolika jellegzetes étele a lencse. A hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni. Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Hagyományos szilveszteri fogásnak számít a disznóorr lencsesalátával. A rémisztőnek hangzó fogás természetesen csak az orr hátsó részét, a puha húst jelenti, amelyet zöldséges lében főznek meg. Hozzá friss reszelt tormát és tökmagolajos, fokhagymás, ecetes lencsesalátát kínálnak. Szilveszterkor pezsgővel, más alkalmakkor sörrel öblítik le.
2003. 12. 12.